Amsterdam zet kleinschalige controles in tegen wapenbezit

algemeen
0
4 mei 16:48
Amsterdam komt met gerichte kleinschalige controles om het wapenbezit terug te dringen.

De nieuwe vorm van controles komt in de plaats van eerdere grootschalige preventieve fouilleeracties, die weinig effect leken te hebben. Door maatwerk toe te passen, moet hier verandering in komen. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Het bezit van wapens is in Amsterdam de afgelopen maanden toegenomen, met name bij jongeren tussen 12 tot 17 jaar. "De driehoek vindt dit een onwenselijke en zorgwekkende ontwikkeling: wapenbezit leidt immers niet zelden ook tot wapengebruik", aldus Halsema.

De inzet van kleinschalige gerichte wapencontroles kan volgens haar een preventieve werking hebben, maar haalt ook wapens uit de omloop. "Daarnaast kan de inzet van dit instrument, mits zorgvuldig uitgevoerd, leiden tot een verbetering van het subjectieve veiligheidsgevoel."

De controles kunnen plaatsvinden op basis van een reguliere aanwijzing van een veiligheidsrisicogebied, een spoedaanwijzing of een strafvorderlijke fouillering door de officier van justitie. De gerichte wapencontroles mogen volgens Halsema niet leiden tot discriminatie of etnisch profileren. "Selectie op basis van (uiterlijke) kenmerken, zoals huidskleur, afkomst, nationaliteit of religie is niet toegestaan." Ook mogen de controles niet worden ingezet als verkapt opsporingsinstrument.

© ANP 2020
amsterdam
femke halsema
wapenbezit
controle
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italiƫ
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syriƫ
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi