'Franse regering verdeelt land in 2 zones voor minder lockdown'

buitenland
0
7 mei 14:29
De Franse premier presenteert donderdag de geleidelijke versoepeling van coronamaatregelen en volgens de media wordt het land daarvoor in twee zones verdeeld.

In een deel blijven meer beperkingen van kracht dan in de rest van het land. De regering heeft het land eerder al ingedeeld in drie zones en kaarten gepubliceerd met 'rode' departementen met veel verspreidingsrisico en 'groene' departementen die geschikt zouden zijn voor het afbouwen van coronamaatregelen. De rest was oranje gekleurd en gold als grensgeval. Dat leidde tot veel onduidelijkheid en protesten uit departementen die 'groen' afgebeeld wilden worden.

Premier Edouard Philippe komt volgens de nieuwszender LCI donderdagmiddag met een definitieve kaart zonder de kleur oranje. Hij wil de lockdown vanaf maandag geleidelijk gaan opheffen, maar niet overal in hetzelfde tempo. In de rode zone die vooral het noorden en noordoosten beslaat, blijven meer restricties van kracht.

In het westen en zuiden kunnen meer maatregelen worden ingetrokken. Zo zouden openbare parken in de rode zone maandag niet opengaan en in de groene zone wel. Ook zou de aangekondigde heropening van scholen eerst in de groene zone beginnen.

De scholen zouden niet heropenen in gemeenten waar de burgemeester dat nog niet toestaat. De bewegingsvrijheid blijft volgens Franse media ook beperkt. Reizen tot 100 kilometer van de woning zouden alleen om dringende redenen geoorloofd zijn. In de zwaar door het virus getroffen regio Parijs is de regering van plan strenge eisen te stellen aan het woon-werkverkeer.

Forenzen moeten straks nog steeds een document van hun werkgever bij zich hebben dat aangeeft waar en hoe laat ze moeten werken en waarom ze dat niet thuis kunnen. Regering, bedrijfsleven en het openbaar bekijken in de Parijse regio hoe ze het woon-werkverkeer zo veel mogelijk kunnen beperken en spreiden om drukke spitsuren te vermijden.

© ANP 2020
parijs
frankrijk
édouard philippe
lockdown
zones
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi