Repatriëring gestrande Marokkanen: maximaal 70 passagiers per vliegtuig

marokko
7
11 mei '20
De Marokkaanse autoriteiten zijn bezig met het plannen van de repatriëring van Marokkaanse onderdanen die in het buitenland zijn gestrand.

Dat meldt nieuwsdienst Alyaoum24. Volgens de laatste tellingen zijn 27.585 Marokkanen vast komen te zitten in het buitenland als gevolg van opgeschorte passagiersverbindingen. De autoriteiten bestuderen alle mogelijke scenario's om een veilige terugkeer van onderdanen mogelijk te maken.

De Minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita benadrukte dat een repatriëringsoperatie een rigoureuze voorbereiding vereist en dat "de gezondheidsbescherming van álle Marokkanen moet kunnen worden gegarandeerd, zonder uitzondering". Volgens bronnen van Alyaoum24 zullen repatriëringsvluchten niet meer dan 70 passagiers vervoeren om de verspreiding van het virus te voorkomen. Ook zullen de vluchten zoveel mogelijk worden gespreid om drukte op vliegvelden te voorkomen.

Er is vooralsnog geen datum bekend gemaakt waarop de vluchten gaan plaatsvinden maar Marokkaanse vliegvelden zijn maandag geïnstrueerd zich voor te bereiden op een eventuele heropening op 1 juni.

Regeringsleider Saad Eddine El Othmani sprak donderdag over de langverwachte versoepeling van coronamaatregelen en onderstreepte het belang van een goed doordacht plan om de kans op verspreiding van het coronavirus door gerepatrieerde onderdanen te minimaliseren.

"We willen dat de terugkeer van de gestrande Marokkanen slaagt", zei El Othmani en herinnerde aan eerder succesvol uitgevoerde repatriëringsvluchten. "We moeten de juiste omstandigheden creëren voor hun terugkeer", aldus het regeringshoofd.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
vliegverbod
repatriëring
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?