Ruim 85.000 mensen gerepatrieerd uit Marokko

marokko
0
13 mei 17:10
Sinds het opschorten van passagiersverbindingen en de sluiting van de Marokkaanse grenzen zijn 84.449 mensen uit het land gerepatrieerd

In totaal zijn 532 repatriëringsvluchten uitgevoerd vanuit vliegvelden in Casablanca en Marrakech, meldt de Spaanse nieuwsdienst EFE aan de hand van Marokkaanse bronnen.

Veel buitenlandse reizigers kwamen in Marokko vast te zitten nadat de Marokkaanse autoriteiten het luchtruim sloten voor al het internationaal luchtverkeer. Ondanks het vliegverbod hebben Marokkaanse autoriteiten landen geautoriseerd onderdanen uit het land te evacueren. Toen op 19 maart de noodtoestand werd uitgeroepen kwam ook aan die repatriëringsvluchten een eind.

Toch werden in april en mei nieuwe repatriëringsvluchten georganiseerd waardoor uiteindelijk 84.449 gestrande reizigers huiswaarts konden keren. Air France voerde 160 vluchten uit en bracht zo'n 29.000 Fransen naar huis. De Britse ambassade charterde 55 vliegtuigen die 9.000 reizigers vervoerden, waarvan 80% Brits, de rest bestond uit Australische staatsburgers en andere buitenlanders. De Verenigde Staten voerde 16 vluchten uit en haalde 2.000 onderdanen terug. Canada voerde drie vluchten uit ten behoeve van 1.300 reizigers. Nederland heeft tot nu toe drie vluchten georganiseerd, waardoor 900 passagiers konden worden gerepatrieerd.

Ook andere landen hebben luchtvaartmaatschappijen gemobiliseerd om in Marokko gestrande onderdanen te repatriëren; Rusland (463 reizigers), Koeweit (400), Spanje (360), Turkije (277), Brazilië (203), Tunesië (157), Egypte (98), de Verenigde Arabische Emiraten (57) en Qatar (80). Duitsland en België hebben ook onderdanen teruggehaald maar hebben volgens EFE geen cijfers verstrekt.

Er werden ook speciale reizen per boot georganiseerd. Twee veerboten zijn vanuit de haven van Tanger Med vertrokken richting de havens van Sète (Frankrijk) en Genua (Italië). Door uitzonderlijke opening van de grensposten met de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla werden 9.500 reizigers geëvacueerd, voornamelijk Spanjaarden.

Kritiek
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt echter ook veel kritiek wegens het niet repatriëren van eigen onderdanen, terwijl de overheid andere landen wel een helpende hand toereikt bij het terughalen van hun burgers uit Marokko.

De autoriteiten meldden onlangs dat de ruim 27.000 Marokkanen die wereldwijd vastzitten niet hoeven te rekenen op repatriëring gedurende de noodtoestand, die naar verwachting 20 mei afloopt.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
vliegverbod
lockdown
coronamaatregelen
coronavirus
repatriëringsvluchten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi