Frankrijk maakt korte metten met haatzaaierij op internet

buitenland
0
13 mei 19:19
Frankrijk wil korte metten maken met haatboodschappen op het internet.

Sociale media, platforms en zoekmachines moeten dergelijke inhoud binnen 24 uur verwijderen, anders kunnen de bedrijven zoals Facebook, Twitter, YouTube, Instagram en Snapchat een boete krijgen tot 1,25 miljoen euro. Het Franse parlement heeft definitief ingestemd met de wet. Daar ging een lange discussie aan vooraf. Partijen links en rechts van het midden onthielden zich of stemden tegen. Zo zijn er zorgen over de vrijheid van meningsuiting, die volgens tegenstanders van de wet wordt bedreigd.

De te verwijderen inhoud moet "duidelijk" illegaal zijn, zoals het aanzetten tot haat en geweld en racistische of religieuze beledigingen. Volgens de nieuwe regels hebben sociale netwerken en andere online-aanbieders maximaal een uur om illegale inhoud over pedofilie en terrorisme aan te pakken. Bij rechtbanken komt een gespecialiseerde aanklager, die net als een nieuwe overheidsinstantie haatdragende taal online in de gaten gaat houden.

Het is de eerste wet in het Franse parlement in maanden die losstaat van de coronacrisis. Maar volgens de regering is de "onlinehaat" wel toegenomen toen het land op slot ging. De daders "voelden zich meer dan ooit onaantastbaar".

© ANP 2020
frankrijk
parlement
haatzaaierij
youtube
twitter
instagram
facebook
racisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi