VN waarschuwen voor mentale problemen door coronacrisis

buitenland
4
14 mei 11:38
Door het coronavirus dreigt wereldwijd een grote mentale gezondheidscrisis te ontstaan. Daar waarschuwen de Verenigde Naties donderdag voor.

De organisatie roept landen op snel maatregelen te nemen die psychische problemen bij mensen kunnen voorkomen. De VN denken dat de toenemende geestelijke problemen bij mensen zijn veroorzaakt door "decennia van verwaarlozing en weinig investeren in de geestelijke gezondheidszorg". "Zelfs wanneer de coronapandemie onder controle wordt gebracht zullen verdriet, angst en depressie mensen en gemeenschappen blijven treffen", zei António Guterres, secretaris-generaal van de VN.

Het gaat bijvoorbeeld om mensen die bang zijn dat naasten besmet raken door het virus en er uiteindelijk aan overlijden. Ook mensen die door de coronacrisis een baan verliezen of scheiden van hun partner ervaren de psychologische effecten, aldus de VN. Verder zijn ook kinderen die bijvoorbeeld niet naar school kunnen kwetsbaar.

"We weten dat de huidige situatie van angst, onzekerheid en economische onrust psychologisch leed kan veroorzaken", aldus Guterres.

© ANP 2020
verenigde naties
antónio guterres
psychologie
gezondheidszorg
psychische aandoening
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi