Marokko start repatriëring en begint met 500 onderdanen uit Melilla

marokko
14
15 mei '20
De Marokkaanse autoriteiten hebben vandaag de repatriëringsoperatie van gestrande onderdanen in Melilla geautoriseerd.

Het gaat om circa 500 Marokkanen die in de Spaanse enclave vast zijn komen te zitten als gevolg van gesloten landsgrenzen en opgeschorte passagiersverbindingen. Om drukte te voorkomen wordt de repatriëringsoperatie in twee delen uitgevoerd.

Naar verluidt heeft de Marokkaanse koning Mohammed VI de repatriëringsoperatie bevolen. In de komende uren zullen 200 Marokkanen door de autoriteiten worden geëvacueerd en overgebracht naar Saidia (80 kilometer ten oosten van Melilla) waar ze de komende twee weken in hotels in quarantaine moeten doorbrengen. De andere 300 reizigers volgen later.

De beslissing komt een dag nadat een 34-jarige Marokkaanse vrouw dood werd aangetroffen in een opvangcentrum in Melilla. De vrouw was werkzaam als huishoudster en kon na de sluiting van de landsgrenzen niet meer huiswaarts keren.

Grootschalige repatriëringsoperatie
Het is de eerste groep Marokkaanse onderdanen die zal worden gerepatrieerd na het uitroepen van de noodtoestand. Volgens de laatste schattingen zitten circa 27.850 Marokkaanse onderdanen vast in het buitenland. Hoewel de gestrande reizigers al wekenlang om repatriëring vragen, bleven concrete acties tot nu toe uit.

Het Marokkaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken ontving wereldwijd veel kritiek wegens het niet repatriëren van eigen onderdanen, terwijl het wel andere landen een helpende hand toereikte bij het terughalen van ruim 85.000 burgers uit Marokko.

De Minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita zei eind april dat een repatriëringsoperatie veel voorbereiding vereist en dat de veiligheid van alle burgers moet kunnen worden gegarandeerd alvorens daarmee wordt gestart. Gestrande reizigers hoefden gedurende de noodtoestand niet te rekenen op repatriëring, zei ook directeur-ambassadeur van consulaire zaken Mohamed Basri twee weken later.

Hoewel er nog geen officiële aankondiging is, kan de repatriëring van Marokkanen uit Melilla het begin zijn van een grootschalige operatie om de wereldwijd gestrande onderdanen terug te halen.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
spanje
melilla
ceuta
repatriëring
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi