Jordaanse koning Abdullah waarschuwt Israël voor 'massaal conflict' bij doorzetten annexatieplannen

buitenland
32
16 mei 17:07
Het is niet uitgesloten dat Amman zich terugtrekt uit de vredesovereenkomst met de Joodse staat.

De Jordaanse koning Abdullah heeft gewaarschuwd dat als Israël doorgaat met plannen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, dit zou leiden tot een "massaal conflict" met zijn land.

In een interview dat vrijdag door het Duitse dagblad Der Spiegel werd gepubliceerd, benadrukte Abdullah dat een tweestatenoplossing "de enige weg voorwaarts" is in het Israëlisch-Palestijns conflict.

"Wat zou er gebeuren als de Palestijnse Nationale Autoriteit instortte? Er zou meer chaos en extremisme zijn in de regio. Als Israël de Westelijke Jordaanoever in juli echt zou annexeren, zou dat leiden tot een groot conflict met het Hasjemitische koninkrijk Jordanië", antwoordde koning Abdullah toen hem werd gevraagd naar de annexatieplannen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Annexatiedorst
Israël zal naar verwachting de annexatie op 1 juli uitvoeren, zoals overeengekomen tussen de Israëlische premier Netanyahu en zijn rivaal Gantz tijdens de vorming van de noodregering. De meeste nederzettingen die Israël van plan is te annexeren, bevinden zich in gebied C. Het gebied vertegenwoordigt ongeveer 60% van de Westelijke Jordaanoever en staat onder 'Israëlisch toezicht'.

Een gezamenlijke commissie, gevormd door Amerikaanse en Israëlische functionarissen, startte onlangs met het in kaart brengen van de te annexeren regio's op de Westelijke Jordaanoever. De stap was in overeenstemming met het zogenaamde Amerikaanse 'vredesplan' Deal of the Century.

Deal of the Century
Het 'vredesplan' van de Amerikaanse president Donald Trump werd op 28 januari aangekondigd en verwijst naar Jeruzalem als "de onverdeelde hoofdstad van Israël' en erkent de Israëlische soevereiniteit over grote delen van de Westelijke Jordaanoever. Het onevenredige plan vermeldt de oprichting van een Palestijnse staat in de vorm van een archipel verbonden door bruggen en tunnels.

Palestijnse functionarissen zeggen dat Israël volgens het Amerikaanse plan 30-40% van de Westelijke Jordaanoever zal annexeren, inclusief heel Oost-Jeruzalem.

Het plan heeft wereldwijd veel kritiek ontvangen en werd afgewezen door de Palestijnen en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC).

© MAROKKO.NL 2020
jordanie
kopning abdullah
israel
palestina
westelijke jordaanoever
annexatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi