Parlement Israël keurt nieuwe noodregering van Netanyahu goed

buitenland
5
17 mei '20
Israël krijgt na ongeveer anderhalf jaar politieke onrust en drie verkiezingen weer een nieuwe regering. Het parlement gaf groen licht voor de installatie van de nieuwe regeringsploeg van premier Benjamin Netanyahu.

Israël zat sinds eind 2018 zonder stabiele regering. Toen werd besloten vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Die leverden geen duidelijke winnaar op en er kon geen nieuwe regering worden gevormd. Dat lukte pas nadat de kiezers nog twee keer naar de stembus waren geweest.

De 70-jarige Netanyahu gaat nu samenwerken met zijn voormalige politieke aartsrivaal Benny Gantz (60). Ze spraken af dat Netanyahu, hoofd van de conservatieve Likud-partij, achttien maanden premier wordt en daarna plaatsmaakt voor Blauw-Wit-voorman Gantz. De oud-legerleider wordt al langer in verband gebracht met oorlogsmisdaden en wordt nu eerst minister van Defensie.

Verkiezingen
Door de handen ineen te slaan, konden de twee politici voorkomen dat tijdens de coronacrisis weer verkiezingen gehouden moeten worden. De regering die nu zal aantreden is de grootste sinds de Nakba in 1948, toen werden 15.000 Palestijnen gedood en 800.000 Palestijnen uit hun huizen verdreven door zionistische bendes om plaats te maken voor de staat Israël.

Een van de gevoeligste punten op de politieke agenda van de nieuwe regering is de geplande annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever, waar zo'n 3 miljoen Palestijnen wonen. Israël krijgt in het omstreden 'vredesplan' groen licht van de Verenigde Staten om nederzettingen en andere gebieden in te lijven.

"Deze gebieden vormen de geboorteplaatsen van de joodse natie. Het is tijd om de Israëlische wet erop toe te passen", zei Netanyahu zondag tegenover de Knesset (het Israëlische parlement) tijdens de presentatie van zijn eenheidsregering. "Dit zal de vrede niet op afstand brengen, het zal het dichterbij brengen. Deze nederzettingen zullen hoe dan ook deel uitmaken van Israël", voegde hij toe.

De Amerikaanse ambassadeur in Israël zei onlangs dat de Verenigde Staten (VS) gereed staan om in de komende weken de Israëlische annexatie van Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever te erkennen. Meerdere landen, waaronder Rusland, Turkije, Jordanië en Marokko hebben zich uitgesproken tegen de annexatielust van de Israëliërs en de Amerikanen. Ook de Arabische Liga veroordeelde de 'nieuwe oorlogsmisdaden' van Israël.

Het internationaal recht beschouwt zowel de Westelijke Jordaanoever als Oost-Jeruzalem als "bezette gebieden" en beschouwt alle Joodse nederzettingenbouw daar als illegaal.

Ramkoers
Zo'n besluit zou het land wel op ramkoers brengen met de internationale gemeenschap en de Palestijnen. Zij hebben het Amerikaanse plan verworpen en willen dat het bezette gebied deel gaat uitmaken van een toekomstige Palestijnse staat.

Netanyahu suggereerde zondag in het 120 zetels tellende parlement dat hij vasthoudt aan het plan. Hij stelde dat het tijd wordt dat Joodse nederzettingen onder de Israëlische soevereiniteit vallen. Binnen de coalitie is afgesproken dat daar pas vanaf 1 juli werk van gemaakt mag worden.

De juridische problemen van Netanyahu, die al sinds 2009 aan de macht is, kunnen een schaduw werpen over zijn komende regeringsperiode. Justitie verdenkt de ervaren politicus van corruptie en heeft vervolging ingesteld. Het proces begint volgende week nadat deze werd uitgesteld vanwege het coronavirus.

© ANP/Marokko.nl 2020
israël
benny gantz
benjamin netanyahu
noodregering
corruptie
westelijke jordaanoever
annexatie
oorlogsmisdaden
zionisme
palestina
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi