In geval van nood 3000 bedden op intensive cares in Nederland

algemeen
0
20 mei '20
De intensive cares in Nederland worden in geval van nood mogelijk uitgebreid naar 3000 bedden.

Een plan daarvoor wordt nu uitgewerkt en moet in september klaar zijn, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Onder normale omstandigheden behandelen intensivecareafdelingen 800 tot 900 patiënten. Daarvoor zijn 1150 bedden beschikbaar. Op het hoogtepunt van de coronacrisis, begin april, lagen meer dan 1400 coronapatiënten op de ic's. De ziekenhuizen breidden de afdelingen voor intensieve zorg daarom in razend tempo uit tot 2400 bedden.

Het kabinet wil nu dat de capaciteit van de ic's structureel wordt uitgebreid tot 1700 bedden, met dus de mogelijkheid om uit te breiden naar 3000 bedden "als een grote piekbelasting zich zou aandienen". Volgens De Jonge zijn er genoeg beademingsmachines besteld om te kunnen uitbreiden. In noodgevallen is Duitsland ook nog steeds bereid om Nederlandse patiënten over te nemen.

Het plan voor de opschaling wordt uitgewerkt door het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Het netwerk moet daarbij ook rekening houden met artsen en verpleegkundigen, omdat de coronacrisis ook voor hen "zeer intens is geweest".

© ANP 2020
volksgezondheid
hugo de jonge
intensive care
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi