21-jarige Groninger vast voor stelen miljoenen via cybercrime

algemeen
0
20 mei 16:11
De politie heeft een 21-jarige Groninger aangehouden in een grote zaak van misdrijven via cybercrime.
De verdachte kwam naar voren bij het onderzoek naar de oplichting van een ondernemer uit het noorden van Nederland, van wie de bankrekening was geplunderd nadat hij een foute link had aangeklikt in een sms-bericht. Dat linkje leidde de ondernemer naar een door hackers nagemaakte bankomgeving. In één nacht raakte de man 1,1 miljoen euro kwijt.

De Groninger sluisde het geld weg naar meerdere mensen die hun bankrekening daarvoor beschikbaar hadden gesteld. Volgens de politie is het qua financiële schade de grootste zaak ooit van een zogenoemde zaak rond 'Smishing'. Dat betekent dat iemand via sms belangrijke persoonlijke informatie van iemand probeert te krijgen.

De Groninger is niet de eerste verdachte die is aangehouden in dit onderzoek. Politie-eenheden in het hele land hebben een smoelenboek gekregen van de politie en het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland van verdachten die werden gefilmd tijdens het pinnen van de buit. Dat smoelenboek leidt geregeld tot herkenningen van verdachten, die worden aangehouden.
© ANP 2020
politie
openbaar ministerie
nederland
cybercrime
phising
smishing
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi