Bijna 32.000 Marokkanen gestrand in het buitenland

marokko
0
20 mei '20
Volgens de laatste tellingen zitten momenteel 31.819 Marokkanen vast in het buitenland als gevolg van de sluiting van landsgrenzen

Dat zei premier Saad Eddine El Othmani tegen de Tweede Kamer. Tot nu toe ging men uit van 27.585 gestrande onderdanen. El Othmani ontkende de aantijging dat er andere motieven zouden spelen bij de overweging de gestrande onderdanen niet te repatriëren.

Volgens de regeringsleider zitten er onder de gestrande reizigers ook hoge ambtenaren en gekozen functionarissen. "Leden van mijn familie hebben ook niet kunnen terugkeren naar Marokko, de beslissing van de Staat is gebaseerd op het algemeen belang", zei El Othmani.

Volgens El Othmani zijn de verantwoordelijken druk bezig met de voorbereiding van het repatriëringsproces en het organiseren van quarantainemaatregelen. El Otmani herhaalde dat de repatriëring van deze burgers "veel voorbereiding" vergt en dat alle betrokken afdelingen regelmatig samenkomen om het dossier te bespreken. 

Volgens El Othmani is het in kaart brengen van gedupeerden een belangrijk en tijdrovend onderdeel van het proces. De autoriteiten hebben de afgelopen maanden accommodatie moeten organiseren voor ruim 25% van de in het buitenland gestrande Marokkanen. Het betreft met name Marokkanen in Frankrijk, Spanje en Turkije waar respectievelijk 7000, 2000 en 4000 burgers vast zitten die geen onderdak hadden.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
vliegverbod
coronamaatreglen
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?