Grote coronaproef met hydroxychloroquine van start in VK

buitenland
0
21 mei '20
Brits medisch personeel begint donderdag met een proef die moet uitwijzen of twee middelen tegen malaria ook bruikbaar zijn in de strijd tegen het coronavirus.

Het gaat onder meer om hydroxychloroquine, dat de Amerikaanse president Donald Trump naar eigen zeggen preventief slikt om te voorkomen dat hij ziek wordt. Aan de studie COPCOV van de universiteit van Oxford doen ruim 40.000 zorgverleners mee in Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Deelnemers in het Verenigd Koninkrijk en andere plaatsen in de wereld slikken drie maanden lang hydroxychloroquine of een placebo, een nepmiddel. In Azië krijgen ze chloroquine of een placebo.

"We weten echt nog niet of het gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine tegen Covid-19 positief uitpakt of juist schadelijk is", zegt een van de onderzoekers. De eerste deelnemers in het Verenigd Koninkrijk zijn zorgverleners in medische instellingen in Brighton en Oxford. Zij hebben nauw contact met coronapatiënten of mensen die mogelijk zijn besmet met het virus.

Het is de bedoeling dat tegen eind juni op 25 plaatsen in het Verenigd Koninkrijk onderzoek wordt gedaan. De resultaten van de studie worden tegen het eind van het jaar verwacht.

© ANP 2020
verenigd koninkrijk
universiteit van oxford
brighton
malaria
medicijn
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi