D66: bescherm Nederlanders met ongewenste tweede nationaliteit

marokko
15
21 mei '20
Nederlanders die ongewild een tweede nationaliteit hebben en die niet op kunnen zeggen, moeten een betere bescherming krijgen van Nederland.

Ze zouden in Nederland zelf kunnen aangeven dat ze beschouwd willen worden als Nederlander zonder tweede nationaliteit, ook al vindt het tweede land dat niet goed, stelt D66. De huidige situatie leidt tot ongelijkheid tussen Nederlanders zonder en met een ongewenste tweede nationaliteit. D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte wil dit met een initiatiefnota veranderen.
Paternotte stelt dat veel Nederlanders hun tweede nationaliteit graag behouden, maar dat het voor anderen een plicht is, waarbij het hun vrijheid inperkt. "Dat kan gebeuren wanneer je bij geboorte automatisch en verplicht van rechtswege ook de nationaliteit krijgt van één van je ouders en het onmogelijk is afstand te doen van die tweede nationaliteit", laat de D66'er weten.

Dat kan lastig zijn als mensen tot een dienstplicht in het tweede land worden gedwongen, zoals in Griekenland. Maar ook kan een land, zoals Iran, diplomatieke bescherming weigeren van Nederlanders uit Iran. Ook wijst Paternotte op Marokkaanse Nederlanders die veel moeite hebben om tijdens de coronacrisis weer naar hun thuisland Nederland te komen. Volgens D66 is dat omdat Marokko ze ziet als Marokkanen en niet als Nederlanders. De Marokkaanse autoriteiten ontkennen dat.

Meer dan twintig andere landen maken het volgens D66 praktisch onmogelijk om een tweede nationaliteit op te geven.

© ANP/Marokko.nl 2020
d66
marokko
griekenland
iran
jan paternotte
nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi