VS: 38,6 miljoen Amerikanen verliezen baan door coronavirus

buitenland
2
22 mei 16:10
Het aantal uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week toegenomen 2,44 miljoen.

Daarmee is de teller van het aantal Amerikanen dat door de coronacrisis werkloos is geraakt inmiddels opgelopen tot 38,6 miljoen, zo maakte het Amerikaanse Ministerie van Arbeid bekend.

Het weekcijfer valt iets hoger uit dan economen in doorsnee hadden verwacht. In de voorgaande week ging het om een bijgesteld cijfer van bijna 2,7 miljoen aanvragen. Eerder werden voor die week bijna 3 miljoen aanvragen gemeld, maar de staat Connecticut bleek een fout te hebben gemaakt.

Grote Depressie Door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan zijn veel bedrijven gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet. Het totaalaantal uitkeringsaanvragen in de afgelopen twee maanden komt ongeveer overeen met alle aanvragen tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig.

Verder waren er 2,2 miljoen aanvragen voor een uitkering onder een speciaal programma voor zelfstandigen en mensen die werkzaam zijn in de platformeconomie. Hieronder vallen bijvoorbeeld chauffeurs die voor diensten als Uber rijden. Die komen normaal gesproken niet in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering.

In totaal kreeg 17,2 procent van de beroepsbevolking een uitkering, berekende het ministerie. Ook dat is een niveau dat sinds de Grote Depressie niet meer is gehaald. Dat cijfer is bijgewerkt tot de eerste week van mei.

© MAROKKO.NL 2020
verenigde staten
uitkering
werkloos
coronavirus
recessie
depressie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi