Eid al-Fitr is zondag!

algemeen
6
22 mei 17:45
De maan is niet waargenomen in Saoedi-Arabië. Eid al-Fitr wordt gevierd op zondag 24 mei 2020.

De religieuze autoriteiten in Saoedi-Arabië bevestigen dat morgen de 30e van de maand Ramadan is. Voor Marokkaanse moslims in Nederland wil dat zeggen dat we dus nog een dag mogen vasten en zondag feest vieren.

Moslims volgen de islamitische kalender, die is gebaseerd op de stand van de maan. Wanneer de eerste sikkel van de maan aan de hemel te zien is, begint de nieuwe maand. Dat zou op vrijdagavond of zaterdagavond gebeuren, en daarom keken deskundigen in de Arabische wereld vrijdag naar het zwerk. Ze zagen vrijdagavond nog geen maan, maakte de Saoedische staat bekend. Dat betekent dat de vastenmaand ramadan nog niet voorbij is. De dunne maansikkel verschijnt morgenavond wel in de lucht en dan begint de maand shawwal.

Turks-Nederlandse moslims gebruiken een iets andere kalender. De indelingen van hun maanden worden een paar jaar van tevoren vastgesteld door de Turkse overheid, die een computer laat uitrekenen hoe de maan staat boven de hoofdstad Ankara. Voor Turkse Nederlanders stond al vast dat zondag het Eid al-Fitr zou zijn.

Moge Allah ons vasten en onze goede daden accepteren. 

© MAROKKO.NL 2020
saoedi-arabië
ramadan 2020
eid al-fitr
suikerfeest
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi