'Malariamedicijn werkt niet tegen coronavirus en vormt gevaar'

marokko
1
22 mei 18:37
In Marokko worden alle mogelijke gevallen van COVID-19 het antimalaria-medicijn chloroquine toegediend

Hydroxychloroquine en chloroquine werken niet tegen het coronavirus. Dat zeggen wetenschappers in een nieuw onderzoek dat vrijdag in het medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd. De medicijnen, die respectievelijk worden gebruikt tegen malaria en reuma, kwamen weer in het nieuws nadat de Amerikaanse president Donald Trump zei hydroxychloroquine te nemen tegen het coronavirus.

Die uitspraak leidde tot veel kritiek van doktoren en wetenschappers. In The Lancet zeggen onderzoekers dat de middelen geen effect hebben op Covid-19 patiënten. Het is zelfs zo dat de medicijnen juist een gevaar vormen voor de gezondheid van mensen. Zo kan hydroxychloroquine bijwerkingen zoals hartritmestoornissen veroorzaken. Het sterfterisico is ook groter bij gebruik van het medicijn.

De wetenschappers onderzochten ongeveer 100.000 coronapatiënten in verschillende ziekenhuizen. Die verdeelden ze in vijf groepen: patiënten die met hydroxychloroquine zijn behandeld, zieken die chloroquine kregen toegediend en vervolgens twee groepen die de middelen binnenkregen in combinatie met antibiotica. Ook werden patiënten onderzocht die geen van de medicijnen toegediend kregen.

Sterftepercentages 
Het sterftepercentage van die laatste groep lag op 9 procent, staat in het artikel. Van de groepen die hydroxychloroquine of chloroquine kregen, stierven respectievelijk 18 en 16,4 procent. Dat percentage lag nog hoger bij coronapatiënten die de medicijnen kregen in combinatie met antibiotica.

De onderzoekers stellen dat mensen die hydroxychloroquine en chloroquine gebruiken 45 procent meer kans hebben om dood te gaan dan als zij de middelen niet innemen.

Marokko
In Marokko worden alle mogelijke gevallen van COVID-19 preventief het antimalaria-medicijn chloroquine en azythromicyne toegediend, vaak nog voordat besmetting is bevestigd. Zodra de test negatief blijkt wordt de behandeling stopgezet.

De Marokkaanse regering kocht in maart de volledige voorraad Nivaquine op, een antimalaria-middel op basis van chloroquine. Het medicijn van het Franse bedrijf wordt geproduceerd in fabrieken in Casablanca. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een paar dagen later ook chloroquine ingekocht.

De Marokkaanse Minister van Volksgezondheid zei begin deze maand dat met het gebruik van het antimallaria-middel goede resultaten zijn geboekt. De bijwerkingen waren volgens Ait Taleb "zeer beperkt". Door de inzet van het middel werd een opname op de intensive care vermeden. "Patiënten herstelden sneller dan degenen die eerder in het ziekenhuis werden opgenomen.", aldus de minister.

Donald Trump
Na de omstreden uitspraken van Donald Trump begonnen enkele landen massaal met de aanschaf van hydroxychloroquine, waaronder Groot-Brittannië. Dat land bestelde voor omgerekend 40 miljoen euro aan het medicijn. Medisch personeel begint daar donderdag met een proef die moet uitwijzen of het middel tegen malaria ook bruikbaar is in de strijd tegen het coronavirus. Iets dat vrijdag dus wordt weersproken in The Lancet.

Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) liet eerder deze week al weten dat er geen enkel bewijs is dat het medicijn werkt tegen het coronavirus. Wel was al duidelijk dat het risico's met zich meebrengt.

© ANP/Marokko.nl 2020
marokko
malaria
verenigde staten
donald trump
hydroxychloroquine
chloroquine
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi