FIOD-baas weg om toeslagenaffaire bij Financiën

algemeen
33
22 mei 20:14
Algemeen directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD is per direct opgestapt vanwege de zogeheten toeslagenaffaire.

In een mail aan het personeel stelt hij dat hem is gevraagd te vertrekken als hoofd van de FIOD, zo bevestigen bronnen berichtgeving hierover van Follow the Money. De topambtenaar werkte tijdens de affaire - waarbij vele honderden ouders die kinderopvangtoeslag kregen ten onrechte als fraudeur werden behandeld - op de afdeling Toeslagen.

Dinsdag maakte het ministerie van Financiën bekend dat het aangifte heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie wegens mogelijke misdrijven waaronder 'beroepsmatige discriminatie' in de beruchte toeslagenaffaire. Het OM zal vooral kijken naar het werk van twee fraudeteams en de directie van de afdeling Toeslagen tussen 2013 en 2017. Het zou naast beroepsmatige discriminatie gaan om 'knevelarij', een ambtsmisdrijf waarbij een ambtenaar bewust ten onrechte geld opeist.

De topambtenaar stelt in de mail dat hij geen betrokkenheid, wetenschap en directe verantwoordelijkheid heeft gehad bij de behandeling van toeslagen. Wel was hij betrokken bij de strafrechtelijke aanpak van toeslagen met een rechterlijke toets, waar bij zijn weten geen discussie over is.

Harde fraudeaanpak
Door de harde fraudeaanpak die de Belastingdienst enkele jaren terug hanteerde, kwamen veel gedupeerden in grote financiële problemen. Toenmalig staatssecretaris Menno Snel trad eind vorig jaar op wegens de affaire.

Zijn opvolger staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) kondigde dinsdag al aan dat het ministerie hangende het onderzoek "interne maatregelen" zou nemen. Zij wilde daar verder niets over zeggen.

© ANP 2020
fiod
menno snel
belastingdienst
hans van der vlist
toeslagenaffaire
alexandra van huffelen
ministerie van financiën
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi