Duizenden demonstreren tegen lockdown Spanje

buitenland
1
23 mei 14:59
Duizenden auto's en motoren zijn zaterdag toeterend en met vlaggen in colonne door de Spaanse hoofdstad Madrid gereden in een demonstratie tegen de lockdownmaatregelen van de regering tegen het coronavirus.

De optocht was georganiseerd als onderdeel van een landelijk protest door de rechts-populistische partij Vox. Spanje gaat sinds 14 maart gebukt onder zowat de strengste lockdown in Europa. Sommige maatregelen zijn versoepeld, maar in Madrid en Barcelona gelden nog altijd strengere regels omdat de uitbraak van het virus daar harder heeft toegeslagen.

De betogers riepen om het ontslag van premier Pedro Sanchez en vicepremier Pablo Iglesias. Vox-leider Santago Abascal hield een toespraak die zijn aanhangers rechtstreeks in hun auto's konden volgen via de radio. Hij houdt de regering direct verantwoordelijk voor de "slechtste aanpak van de crisis op deze hele planeet".

Protesten tegen het coronabeleid begonnen afgelopen week in de rijke wijk Salamanca van Madrid. Mensen sloegen op potten en pannen. De processie van zaterdag is echter de eerste georganiseerde betoging sinds de uitbraak van het virus in Spanje.

© ANP 2020
spanje
madrid
pablo iglesias turrión
pedro sánchez
barcelona
salamanca
coronavcirus
protest
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi