Afghanistan gaat 900 Tailbanstrijders vrijlaten

buitenland
1
26 mei '20
Afghanistan gaat 900 gevangen Talibanstrijders vrijlaten, kondigde de regering dinsdag aan. Kabul riep de Taliban daarbij op de wapenstilstand van drie dagen die dinsdagavond afloopt, met drie dagen te verlengen.

De vrijlating is onderdeel van een akkoord dat de Verenigde Staten en de Taliban in februari sloten. Het is de bedoeling dat in totaal vijfduizend gevangen Talibanstrijders tegen duizend gevangen regeringssoldaten worden geruild om vertrouwen tussen de partijen te kweken. Tot nu toe heeft de regering zo'n duizend man vrijgelaten en hebben de Taliban ongeveer driehonderd gevangenen op vrije voeten gesteld.

De Taliban kondigden ter gelegenheid van Eid al-Fitr een staakt-het-vuren af. "Het is belangrijk de wapenstilstand te verlengen en de Afghaanse regering is er klaar voor om die te steunen, om bloedvergieten te voorkomen", aldus de woordvoerder van de Afghaanse nationale veiligheidsadviseur.

De Afghaanse president Ashraf Ghani kondigde zondag na de bekendmaking van de wapenstilstand aan dat hij tweeduizend gevangenen zou gaan vrijlaten. Dat noemde hij "een gebaar van goede wil". De wapenstilstand werd internationaal positief begroet. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo riep de partijen op ook na het suikerfeest de wapens te laten rusten.

© ANP 2020
taliban
kabul
afghanistan
mike pompeo
ashraf ghani
gevangenenruil
eid al-fitr
verenigde staten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi