WTO bemoeit zich met Saoedische overnamepoging Newcastle

sport
5
27 mei 20:17
Volgens de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zit Saoedi-Arabië achter het streamingplatform beoutQ, dat sportevenementen illegaal uitzendt.

De voorgenomen overname van Newcastle United FC door Saoedi-Arabië werd dinsdag in twijfel getrokken nadat het Britse nieuwsmedium The Guardian meldde dat de WTO heeft vastgesteld dat piratenpraktijken van het streamingsplatform beoutQ in strijd zijn met internationale wetgeving.

Het 130 pagina's tellende WTO-rapport zal half juni worden gepubliceerd maar is wel al ingezien door de Premier League. De voetbalorganisatie had bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen overname van Newcastle door de Saoediërs. 

De rechten op Premier League-wedstrijden in de MENA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika) zijn eigendom van beIN Sports van rivaal Qatar. Engelse voetbalclubs beweren dat de Saoedische piraterij van Premier League wedstrijden hun commerciële belangen in het Midden-Oosten schaadt.

Naast de Premier League hebben de FIFA, UEFA, La Liga en vele anderen allemaal tevergeefs geprobeerd juridische stappen te ondernemen tegen het beoutQ-platform.

De huidige eigenaar van Newcastle United, de Britse miljardair Mike Ashley, heeft de club in 2017 te koop aangeboden. Als een link tussen de Saoedische overheid en BeoutQ kan worden bewezen, komen de Saoediërs mogelijk niet door de 'fit and proper owner test' die momenteel wordt uitgevoerd. Saoedische functionarissen ontkennen de beschuldigingen, maar een onderzoek van de Amerikaanse regering heeft al een verband gevonden tussen Riyadh en BeoutQ.

Mocht de deal van ruim €340 miljoen doorgaan dan zou het soevereine vermogensfonds van Saoedi-Arabië een belang van 80% in de club hebben. Kroonprins Mohammed bin Salman is de voorzitter van het fonds.

© MAROKKO.NL 2020
saoedi-arabie
newcastle united fc
mike ashley
wto
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi