Marokko gaat door met toedienen omstreden malariamedicijn aan coronapatiënten

marokko
2
27 mei 21:51
Ondanks het besluit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om proeven met hydroxychloroquine als behandeling tegen het longvirus COVID-19 stop te zetten

Marokko gaat door met het toedienen van chloroquine aan coronapatiënten. De WHO stopte recent uit veiligheidsoverwegingen met klinische proeven met hydroxychloroquine. Volgens onderzoekers werken hydroxychloroquine en chloroquine niet tegen het coronavirus.

De medicijnen, die respectievelijk worden gebruikt tegen malaria en reuma, kwamen weer in het nieuws nadat de Amerikaanse president Donald Trump zei hydroxychloroquine te nemen tegen het coronavirus. Die uitspraak leidde tot veel kritiek van doktoren en wetenschappers. 

De aankondiging van de WHO volgde na de recente publicatie van medisch tijdschrift Lancet, daarin zeggen onderzoekers dat de middelen geen effect hebben op COVID-19 patiënten. Het is zelfs zo dat de medicijnen juist een gevaar vormen voor de gezondheid van mensen.

Goede resultaten
Volgens de Marokkaanse Minister van Volksgezondheid Khalid Ait Taleb worden in Marokko goede resultaten geboekt met het middel. In een interview met TV-zender 2M begin mei zei Ait Taleb dat patiënten die het middel toegediend kregen sneller herstelden dan patiënten die het middel niet kregen en veel eerder in het ziekenhuis werden opgenomen.

De Marokkaanse gezondheidsautoriteiten begonnen half maart, een paar weken na de diagnose van 'patient zero' met het veiligstellen van een voldoende voorraad van de op chloroquine gebaseerde geneesmiddelen.

Ait Taleb bevestigde vandaag eveneens de positieve ervaringen met chloroquine en gaf aan de huidige koers door te zetten. Het besluit volgde na overleg met het technisch en wetenschappelijk comité van het nationale programma voor de preventie en bestrijding van influenza en acute luchtweginfecties.

Volgens Ait Taleb zijn tot dusver 4.841 COVID-19-patiënten hersteld na de behandeling met chloroquine. "De meningen verschillen, maar het komt erop neer dat chloroquine betrokken is bij de virale inactivering van het virus", vertelde de zorgminister vandaag tegen het Franstalige L'Economiste.

Frankrijk
Frankrijk heeft vandaag het gebruik van hydroxychloroquine bij coronapatiënten verboden. De beslissingen van de WHO veroorzaakten echter controverse in het Europese land. De Franse professor Didier Raoult die als één van de eersten het gebruik van het malariamedicijn adviseerde omschreef het onderzoek van Lancet als "waanideeën".

"Ik ga niet van gedachten veranderen omdat er een rommelige studie is gedaan met big data die iets anders vertelt", zei Raoult. De Franse arst was de eerste die de wereldwijde aandacht voor COVID-19 vroeg door op 21 januari een video te publiceren waarin hij aankaartte dat de dood van drie Chinezen moest worden gezien als "wereldwijde waarschuwing".

Een maand later adviseerde de Franse professor het gebruik van chloroquine als de goedkoopste behandeling tegen het dodelijke longvirus COVID-19.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
who
malaria
the lancet
hydroxychloroquine
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi