EU-buitenlandchef toont begrip voor repatriëringsbeleid Marokko

marokko
1
29 mei '20
EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft begrip voor de opstelling van de Marokkaanse regering over de repatriëring van Nederlandse Marokkanen die door de coronamaatregelen vastzitten in Marokko

"Als je een dubbele nationaliteit hebt en je bent in Marokko dan beschouwt de regering je als Marokkaan. De EU kan Marokko niet dwingen. We zijn afhankelijk van goede wil". De Spanjaard zei dit tijdens een persgesprek met Europese media waaronder het ANP.

Het terughalen van in Marokko gestrande Nederlandse reizigers verloopt sinds het land op 22 maart zijn luchtruim sloot moeizaam. Marokko is het enige land waar nog een substantieel aantal Nederlanders vastzit. De verstandhouding met Marokko is al jaren gecompliceerd.

Borrell ging niet in op de vraag of Nederland of andere landen zijn hulp hebben ingeroepen om diplomatieke druk uit te oefenen. Ook België heeft moeite inwoners uit Marokko terug te krijgen. "De EU heeft een vriendschappelijke relatie met Marokko. We hebben wel duidelijk gemaakt dat er humanitaire redenen zijn om mensen terug naar huis te laten gaan. Maar ik weet dat er nog problemen zijn."

Inmiddels zijn er volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zes repatriëringsvluchten geweest om Nederlanders terug te brengen. Pas eind april begonnen de repatriëringsvluchten. De groep gestrande Nederlandse reizigers is inmiddels gedaald "tot stevig onder de duizend", zei Blok donderdag.

Een ruime Kamermeerderheid heeft de bewindsman gevraagd of hij in Brussel wil bepleiten om Marokko "financieel dan wel materieel te korten" zolang het de Nederlanders niet laat gaan.

© ANP/Marokko.nl 2020
marokko
europese unie
spanje
nederland
stef blok
josep borrell
noord-afrika
belgië
brussels hoofdstedelijk gewest
europa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi