Minnesota besluit tot grootste mobilisatie nationale garde ooit

buitenland
5
30 mei 21:38
De gouverneur van Minnesota heeft na nachtenlange rellen toestemming gegeven voor de "volledige mobilisatie" van de nationale garde.

Het gaat om de grootste mobilisatie van de gardisten in de geschiedenis van de staat. "Deze stap is nooit eerder gezet in de 164-jarige geschiedenis van de nationale garde van Minnesota", zei gouverneur Tim Walz op een persconferentie. Hij zei dat geen enkele burgemeester in het land zelf de middelen heeft om tegenwicht te bieden aan georganiseerde pogingen de samenleving te ontwrichten.

De rellen braken uit na de dood van de zwarte George Floyd, na een hardhandige arrestatie door de politie. De agent die knielde op de nek van Floyd is inmiddels zelf aangehouden, maar de demonstraties gaan door. Ook in andere delen van land gaan mensen de straat op.

Reservestrijdkrachten
De nationale garde behoort tot de reservestrijdkrachten van de VS. De gouverneur kan besluiten de gardisten in te zetten bij natuurrampen en andere noodsituaties. Walz zegt dat hij daar ook contact over heeft gehad met collega's in omliggende staten. "Zij zullen ons aanzienlijke ondersteuning geven via hun nationale gardes."

President Donald Trump uitte zaterdag kritiek op burgemeester Jacob Frey van Minneapolis. "Hoe komt het toch dat al die plaatsen die zo slecht worden verdedigd worden gerund door progressieve democraten?", schreef hij op Twitter. "Stel je hard op en vecht (arresteer de slechte types). KRACHT!"

De autoriteiten in Minnesota hadden al een beroep gedaan op de nationale garde om de politie te ondersteunen in Minneapolis, waar Floyd om het leven kwam. Daar gaan de demonstraties gepaard met brandstichting en plunderingen.

© ANP 2020
verenigde staten
george floyd
minneapolis
nationale garde
donald trump
tim walz
minnesota
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi