Mondkapjes in het openbaar vervoer vanaf vandaag verplicht (video)

algemeen
1
1 jun 4:24
Een mondkapje in het openbaar vervoer: vanaf maandag zijn ze verplicht

Reizigers in de trein, bus, metro en tram moeten een mondkapje dragen. Ook op veerponten moeten mensen er eentje op.

Onderstaande video laat zien hoe gemakkelijk het coronavirus zich in het openbaar vervoer kan verspreiden als passagiers geen gezichtsbedekking dragen. 

 

In de stations en op de perrons hoeven reizigers hun mondkapje nog niet op te hebben. Daar geldt wel de regel dat zij onderling anderhalve meter afstand moeten bewaren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Omdat dat in de trein, bus, metro, tram of pont vaak niet kan, is een mondkapje daar wel verplicht.

Wie geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro. Conducteurs, stewards en medewerkers op de stations hoeven daar echter niet actief op te handhaven.

Zij kunnen de reizigers wel wijzen op de mondkapjesverplichting. De handhavingstaak ligt volgens het protocol bij boa's en Veiligheid & Service-medewerkers van de NS, indien nodig met assistentie van de politie. Zij zullen de-escalerend te werk gaan en kunnen bij het niet-naleven een boete uitschrijven.

Het openbaar vervoer rijdt vanaf dinsdag weer volgens een normale dienstregeling, maar nog wel met 40 procent van de reizigerscapaciteit. Volgens premier Mark Rutte is het dan nog steeds belangrijk dat mensen alleen het ov nemen als dat noodzakelijk is.

© ANP 2020
openbaar vervoer
mondkapje
coronavirus
perron
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi