Marokko: Eerste groep Ceuta-repatrianten uit quarantaine

marokko
0
1 jun '20
De eerste groep Marokkaanse repatrianten die terugkeerde uit Ceuta zijn inmiddels uit quarantaine.

De groep bestaande uit ruim 300 onderdanen werd 22 mei uit de Spaanse enclave Ceuta gerepatrieerd nadat ze daar zo'n 70 dagen vast hebben gezeten als gevolg van de sluiting van landsgrenzen.

De repatrianten werden met 13 bussen uit bezet Ceuta vervoerd voor quarantaine nabij Fnideq. De groep werd verdeeld over twee hotels en mocht na twee negatieve coronatests uit het isolement. De tweede groep Ceuta-repatrianten verkeert momenteel nog steeds in quarantaine in afwachting van de testresultaten.

Vlak voordat de repatriëringsoperatie in Ceuta van start ging ontstond onenigheid tussen Marokko en Spanje. Lokale autoriteiten van beide landen konden het niet eens worden over het aantal gestrande Marokkaanse onderdanen. Marokko ging uit van 280 personen, de Spaanse autoriteiten hielden rekening met 700 Marokkanen.

Marokkaanse autoriteiten verweten de Spanjaarden misbruik te willen maken van de gelegenheid om illegale migranten het land uit te zetten.

Grootschalige repatriëring
De Marokkaanse autoriteiten ontvangen veel kritiek over de uitgebleven repatriëring van onderdanen. Volgens de laatste tellingen zitten momenteel 31.819 Marokkanen vast in het buitenland als gevolg van de sluiting van landsgrenzen.

In reactie op de kritiek zei regeringsleider Saad Eddine El Othmani dat de beschuldigingen over het achterlaten van deze burgers door de regering "ongegrond" zijn. El Othmani zei dat autoriteiten hard bezig zijn met de voorbereidingen van het repatriëringsproces en het organiseren van quarantainemaatregelen.

El Otmani herhaalde dat de repatriëring van deze burgers "veel voorbereiding" vergt en dat alle betrokken afdelingen regelmatig samenkomen om het dossier te bespreken.

De Marokkaanse autoriteiten begonnen eind mei met het evacueren van gestrande onderdanen uit de nabijgelegen Spaanse enclaves Melilla en Ceuta. Het hele proces werd echter "tot ander order" opgeschort nadat één repatriant besmet bleek te zijn met het longvirus COVID-19.

De Spaanse autoriteiten zaten in hun maag met de gestrande mensenmassa en stelden zelfs voor de Marokkanen te testen op het coronavirus in een poging het evacuatieproces te versnellen.

Afgelopen zaterdag zijn zo'n 300 gestrande Marokkanen gerepatrieerd uit buurland Algerije.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
spanje
ceuta
repatriëring
coronavirus
quarantaine
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi