Marokkaanse corona-app is live

marokko
0
1 jun 21:04
De Marokkaanse corona-app draagt de naam 'Wiqaytna' (onze bescherming) en moet helpen bij het traceren en contacteren van potentiële coronabesmettingen

De Marokkaanse autoriteiten roepen alle burgers op de corona-app te downloanden "om de verspreiding van het virus tegen te gaan". De app is gelanceerd als onderdeel van een nationale bewustmakingscampagne 'Blijf alert, bescherm elkaar', met als doel burgers aan te moedigen door te gaan met de preventiemaatregelen tegen het coronavirus.

De corona-app gebruikt Bluetooth en waarschuwt gebruikers als deze in de afgelopen drie weken in de buurt zijn geweest met iemand die (naderhand) positief is getest op het longvirus COVID-19. Na de melding beoordelen teams van het Ministerie van Volksgezondheid het risico op blootstelling en nemen indien nodig contact op met de gebruiker.

De corona-app staat los van de DGSN-App van de nationale veiligheidsdienst die momenteel door de politie wordt gebruikt bij het handhaven van het uitgaansverbod.

Vrijwillig
Volgens ICT-directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Abdelhak El Harrak, zal het installeren van de corona-app op vrijwillige basis plaatsvinden. "We hopen op een zo hoog mogelijke acceptatiegraad, maar er is geen minimumdrempel vereist.", aldus El Harrak. De effectiviteit van de app hangt echter sterk af van het aantal mensen dat hem gebruikt.

Als 60% de app gebruikt dan wordt ongeveer een derde van de mogelijke corona-besmettingen opgemerkt: 60% van de bevolking loopt dan immers 60% kans om iemand met de app tegen te komen.

Maar als slechts 20% van de bevolking de app installeert, wordt slechts 4% van de mogelijk 'gevaarlijke' ontmoetingen opgemerkt. Deskundigen noemen een marktaandeel van 60% uitdagend omdat slechts 75% van de Marokkanen een smartphone bezit.

Privacy
De afgelopen weken ontstond veel ophef over de app en eventuele privacyschendingen van gebruikers. Volgens  El Harrak, worden de verzamelde gegevens geanonimiseerd en alleen op de telefoon van de gebruiker opgeslagen.

Volgens de autoriteiten zal de app buiten gebruik worden gesteld zodra de coronacrisis achter de rug is. De app is gebaseerd op de corona-app TraceTogether van de Singaporese autoriteiten en doorontwikkeld door bedrijven in Marokko waaronder OCP, Aio XLabs, Dial Technologies, Omnidata, AbWeb en Valyans. TraceTogether maakt gebruik van het Bluetrace-protocol en wordt onder meer gebruikt in Australië.

El Harrak zegt dat de broncode van de applicatie voor iedereen beschikbaar zal zijn.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
coronavirus
corona-app
wiqaytna
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi