Pleidooi voor wijzigen wet bij doorrijden na aanrijding

algemeen
0
3 jun 11:07
De Vereniging Verkeersslachtoffers pleit voor een wetswijziging om automobilisten die doorrijden na een aanrijding harder te straffen.
Aanleiding is een ongeluk in Rotterdam waarbij een 63-jarige fietser zondag om het leven kwam, terwijl de 18-jarige automobilist die de Rotterdammer aanreed na het ongeluk op de Carnissesingel wegvluchtte zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Later op de dag meldde de verdachte, die tijdens het ongeluk mogelijk onder invloed was van lachgas, zich op het politiebureau. "Hierdoor wordt het kinderlijk eenvoudig om alcohol- en/of drugsgebruik te verdonkeremanen", reageert de Vereniging Verkeersslachtoffers. "Wij vinden dit een onacceptabele gang van zaken: bij doorrijden zou de bewijslast moeten worden omgekeerd: de veroorzaker moet dan maar aantonen dat hij niet onder invloed was ten tijde van de aanrijding."

"Daarnaast dient het in hulpeloze toestand achterlaten van slachtoffers als een misdrijf te worden bestraft. Het is overduidelijk dat van deze lacune in de wet vaak misbruik wordt gemaakt, waardoor veroorzakers een veel mindere straf krijgen en de preventieve werking van het strafrecht wordt ondergraven."

Het rijbewijs van de 18-jarige automobilist bleek vorig jaar te zijn ingevorderd vanwege alcoholgebruik. Hem wordt het veroorzaken van een dodelijk ongeluk en het doorrijden na een aanrijding ten laste gelegd.
© ANP 2020
rotterdam
strafrecht
lachgas
rijbewijs
doorrijden
ongeluk
alcohol
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi