'Noodtoestand Spanje voor zesde en laatste keer verlengd'

buitenland
1
3 jun '20
Het lukt de Spaanse premier Pedro Sánchez opnieuw de noodtoestand met twee weken te verlengen, melden Spaanse media.

Het parlement is in debat over de verlenging, maar de sociaaldemocratische Sánchez hoeft zich geen zorgen over de uitkomst te maken. Zijn linkse twee-partijen-coalitie heeft geen meerderheid, maar hij kan rekenen op steun van een liberale oppositiepartij en regionale partijen die zeggen in te stemmen of geen stem te zullen uitbrengen.

De 14 maart vanwege het coronavirus uitgeroepen noodtoestand wordt zo voor de zesde keer verlengd en loopt dan 21 juni af. De uitzonderingstoestand wordt niet nog een keer verlengd. Aangenomen wordt dat het land zich dan vanaf 22 juni weer openstelt voor buitenlandse toeristen. Het Zuid-Europese land heeft dringend behoefte aan inkomsten en ongeveer 12 procent van het bruto binnenlands product dankt Spanje aan de enorme toerismesector. Die ligt als gevolg van de strenge coronamaatregelen plat en dringt aan op heropening. In 2018 bezochten circa 90 miljoen toeristen het land.

De noodtoestand in Spanje gaat veel verder dan in veel andere Europese landen waar met tijdelijke noodverordeningen wordt gewerkt. In Spanje kan de regering burgers verplichten ergens te blijven of diensten te verlenen. Ook kunnen eigendommen gevorderd worden.

© ANP 2020
spanje
noodtoestand
pedro sánchez
coronamaatregelen
coronavirus
lockdownb
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi