Alle demonstraties op de Dam verplaatst naar Museumplein

algemeen
0
4 jun '20
Alle demonstraties op de Dam in Amsterdam zijn voorlopig verboden en moeten plaatsvinden op het Museumplein.

Dat heeft burgemeester Femke Halsema besloten namens de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Protestmanifestaties op de Dam tijdens de coronacrisis gelden nu als "onwenselijk". Dat heeft Halsema donderdag geschreven in een brief aan Hella Rottenberg, die donderdagavond een protest organiseert tegen de weigering van Nederland om vluchtelingenkinderen uit Griekenland op te nemen.

De Dam wordt door de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) gezien als een locatie die "extra risico's met zich meebrengt van spontane, ongewenste en ongeorganiseerde aanwas en vermenging van mensen". Zo zijn er nauwe winkelstraten, aantrekkingskracht van attracties, terrassen en aanwezigheid van forenzen. De noodzakelijke en verplichte 1,5 meter kan daardoor niet goed worden nageleefd, aldus Halsema.

"Amsterdam staat voor het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren. Tevens dien ik het belang de collectieve gezondheid van alle Amsterdammers en hun bezoekers te beschermen. Dat vertrouwen is er op het specifieke punt van het inschatten van het aantal aanwezigen op de Dam nu onvoldoende," zegt ze in de brief.

Halsema ligt onder vuur na een antiracisme-demonstratie afgelopen maandag op de Dam, waar in plaats van 300 mensen meer dan 5000 betogers samenkwamen. Ze besloot om verschillende redenen niet in te grijpen.

© ANP 2020
museumplein
femke halsema
amsterdam
demonstraties
protesten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi