Regeringsleger Libië zegt controle over Tripoli terug te hebben

buitenland
85
4 jun 11:15
Het leger van de internationaal erkende regering in Libië zegt dat het de controle over de hoofdstad Tripoli weer in handen heeft.
Dat zou betekenen dat het beleg door het Libische Nationale Leger (LNA) van krijgsheer Khalifa Haftar voorlopig is mislukt. Haftar, een krijgsheer uit het noordoosten die zich veldmaarschalk noemt, probeert al geruime tijd de Libische hoofdstad helemaal in handen te krijgen. De door de VN erkende regering van Fayez al-Sarraj probeert dat te voorkomen. Bronnen binnen de LNA hebben verklaard dat dit leger zich aan het terugtrekken is uit Tripoli.

Libië verkeert in chaos sinds de dood van heerser Muammar Kadaffi in 2011. Sindsdien is een machtsvacuüm ontstaan in de Noord-Afrikaanse staat. Haftar en het regeringsleger vormen de twee belangrijkste partijen die strijden om de macht. Haftar wordt onder meer gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten. Ook zouden strijders uit Tsjaad en Russische huurlingen meevechten met de troepen van de krijgsheer. De regering in Tripoli krijgt onder meer steun vanuit Turkije.

Ondanks internationale bemoeienis is het nog niet gelukt vrede tussen de partijen te stichten.
© ANP 2020
libië
khalifa haftar
tripoli
tsjaad
vae
rusland
fayez al-sarraj
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi