Politie in verlegenheid door discriminerende uitspraak agent (video)

algemeen
0
4 jun 12:32
De politie is in verlegenheid gebracht door een uitspraak van een agent dinsdagavond in het Zuid-Limburgse Vijlen.

Tijdens een gesprek met een groep donkere jongeren zei deze agent: "Mannen van jullie afkomst, die gaan niet met 29 graden lopen. " Een van de jongeren reageerde daarop verontwaardigd: "Mannen van onze afkomst?. " De uitspraak is vastgelegd op camera en via de regionale omroep 1Limburg gedeeld.

In gesprek met L1 bevestigde de politie het incident. De politie was naar eigen zeggen op zoek naar stropers en daarbij hebben de agenten enkele mensen gecontroleerd. Een woordvoerder van de politie wil niets zeggen over de achtergrond van de jongeren, maar zegt dat zij het filmpje van het incident hebben verspreid via social media, en naar 1Limburg hebben gestuurd.

Niemand werd aangehouden of bekeurd, maar bij deze controle deed de agent de gewraakte uitspraak, bevestigt de politiewoordvoerder. "Het was een onhandige uitspraak", zei hij. "Hij had bedoeld te zeggen: jongeren van jullie leeftijd gaan niet lopen met 29 graden." Maar dat zei hij niet, en daarom is de politie het gesprek aangegaan met de agent.

Excuses
"De agent heeft hierover een gesprek gehad met zijn leidinggevende en betreurt deze uitspraak. We zijn open en transparant, daarom gaan we hierover in gesprek met betrokkenen en gaan hierover ook de dialoog met de maatschappij niet uit de weg." De agent heeft inmiddels zijn excuses aan de jongeren aangeboden, aldus de woordvoerder.

"Politiewerk is mensenwerk. Dat betekent dat we soms geconfronteerd worden met onbewuste vooroordelen. Daarom trainen we onze mensen in het bewust worden van dergelijke vooroordelen. We gaan het gesprek hierover aan met elkaar én met de maatschappij. We willen leren van ervaringen van elkaar en van burgers, zodat we onszelf continu kunnen ontwikkelen. De politie is er om mensen te helpen, om boeven te vangen, om de wereld een klein beetje beter te maken: vooroordelen horen niet thuis in onze organisatie."

© ANP 2020
politie
vijlen
zuid-limburg
racisme
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi