Halsema en Grapperhaus ruzieden via WhatsApp over demo op Dam

algemeen
35
4 jun '20
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam voelde zich maandagavond in de kou gezet door minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) over de antiracismedemonstratie op de Dam.

Dat is te lezen in een conversatie via WhatsApp tussen de twee, die openbaar is gemaakt op verzoek van PVV-leider Geert Wilders. Halsema informeerde Grapperhaus om 17.02 uur over de situatie op de Dam, waar veel meer mensen naar het protest waren gekomen dan verwacht.

In de berichten die later op de avond volgden, sprak de burgemeester haar onvrede uit over de reactie van de minister die de demonstratie "echt buiten de perken" noemde. "Je had ook gewoon de ingewikkeldheid van de situatie kunnen uitleggen ipv mij in de kou te zetten", schreef ze onder meer. Halsema kreeg veel kritiek te verduren omdat ze de demonstratie op de Dam liet doorgaan.

De burgemeester wilde eerder op de avond naar buiten brengen dat niet ingrijpen in de demonstratie een beslissing was geweest van de driehoek na ruggespraak met Grapperhaus. Daarop reageerde hij: "Er is geen ruggespraak geweest over de besluitvorming rondom deze demo, dat is ook geheel jullie afweging als driehoek. Maar zoals ik eerder zei, dat jullie nu besloten hebben om niet in deze demo te gaan handhaven op 1,5 meter begrijp ik gezien mogelijke escalatie. Ik blijf wel zorg hebben over mogelijke onrust of plundering."

© ANP 2020
femke halsema
ferd grapperhaus
geert wilders
pvv
demonstratie
george floyd
coronavirus
protest
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi