OM weigert Peter R. de Vries als 'vertrouwensman' kroongetuige Nabil B.

algemeen
0
4 jun 16:51
Het Openbaar Ministerie accepteert misdaadjournalist Peter R. de Vries niet in zijn rol als vertrouwenspersoon van Nabil B. , kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.
"Rechtsbijstand in een strafzaak kan alleen gegeven worden door een advocaat en door niemand anders", zegt het OM in een reactie op een uiteenzetting van De Vries en advocaat Peter Schouten donderdag tijdens een persconferentie. Het duo is door B. aangezocht hem bij te staan. B. 's advocaat Derk Wiersum werd vorig jaar doodgeschoten. Volgens het OM is de afgelopen weken "een bijzondere weg verkend" met B. Hij wilde zich laten bijstaan door De Vries en Schouten."Het OM stond daar niet onmiddellijk afwijzend tegenover." Na de moord op Wiersum is het "een voortdurende worsteling geweest om te voorzien in de gewenste rechtsbijstand", zegt justitie.

Privileges
Het OM heeft serieus naar het voorstel van B. gekeken, maar kwam uiteindelijk tot de slotsom dat er geen overeenkomst met De Vries kon worden gesloten, omdat hij geen advocaat is. "Het OM kan aan iemand die geen advocaat is niet dezelfde privileges toekennen als aan een rechtsgeleerd raadsman."

Dat betekent onder meer dat De Vries B. niet kan bezoeken en niet over het dossier kan beschikken. Ook kan hij niet worden betaald. Met Schouten als advocaat heeft het OM "geen enkel probleem".

Volgens De Vries en Schouten wil B. zich uitdrukkelijk laten bijstaan door hen beiden, en niet door Schouten alleen.
© ANP 2020
nabil b
marengo
mocromaffia
advocaat
strafrecht
derk wiersum
openbaar ministerie
peter r. de vries
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi