Israëliërs protesteren tegen annexatieplan Netanyahu

buitenland
13
6 jun '20
Enkele duizenden Israëliërs hebben zaterdag op het Rabinplein in Tel Aviv geprotesteerd tegen de annexatieplannen van premier Benjamin Netanyahu.

De regeringsleider wil nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever onder de soevereiniteit van Israël brengen en daarmee Palestijns grondgebied toe-eigenen. De demonstranten manifesteerden zich onder meer met een spandoek met de tekst: 'nee tegen annexatie, nee tegen bezetting, ja voor vrede en democratie'.

De Palestijnen willen een onafhankelijke staat op de Westelijke Jordaanoever, in Oost-Jeruzalem en de Gazastrook, de gebieden die Israël in 1967 veroverde. Netanyahu heeft zich voorgenomen 1 juli te beginnen met het inlijven van de Israëlische nederzettingen en de Jordaanvallei, in de hoop daarvoor goedkeuring te krijgen vanuit Washington. Volgens een peiling die vorige week werd gepubliceerd is ongeveer de helft van alle Israëli's voorstander van annexatie.

Meerdere landen, waaronder FrankrijkRuslandTurkijeJordaniëQatar en Marokko hebben zich uitgesproken tegen de annexatielust van de Israëliërs en de Amerikanen. Ook de Arabische Liga veroordeelde de 'nieuwe oorlogsmisdaden' van Israël.

Het internationaal recht beschouwt zowel de Westelijke Jordaanoever als Oost-Jeruzalem als "bezette gebieden" en beschouwt alle Joodse nederzettingenbouw daar als illegaal.

© ANP/Marokko.nl 2020
palestina
israël
tel aviv
westelijke jordaanoever
oost-jeruzalem
gazastrook
annexatie
benjamin netanyahu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi