Netanyahu condoleert familie vermoorde autistische Palestijn

buitenland
8
7 jun '20
Ruim een week nadat de Israëlische politie een ongewapende autistische Palestijn in Jeruzalem doodschoot, heeft premier Benjamin Netanyahu zijn medeleven betuigd aan de familie.

Netanyahu noemde de dood van de man "een tragedie". De 32-jarige Iyad al-Halaq werd gedood in een van de smalle straatjes van de Oude Stad in Oost-Jeruzalem. Volgens een verklaring van de politie had de man iets bij zich dat op een pistool leek. De politiepatrouille vroeg de man te stoppen. Daarna ontstond een achtervolging te voet waarbij werd geschoten. De afdeling interne zaken van de politie zegt een onderzoek te hebben ingesteld.

"Wat er met Iyad al-Halaq is gebeurd is een tragedie. Dit was een gehandicapte man die er van werd verdacht - en wij weten (nu) ten onrechte - een terrorist te zijn op een zeer gevoelige locatie", zei Netanyahu die zelf op het punt staat grote delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren en daarmee de nabestaanden van al-Halaq nog een trap na te geven.

Autisme
Palestijnse functionarissen en de familie van Al-Halaq zeiden dat hij leed aan ernstig autisme en in paniek was geraakt. De Palestijnen vergeleken de fatale ontmoeting tussen de onschuldige Palestijn en de Israëlische bezettingsmacht met de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, veroorzaakt door een politieagent in Minneapolis.

"Ik weet dat de politie onderzoeken uitvoert. Wij allen delen in het verdriet van de familie", aldus Netanyahu tijdens de kabinetszitting zondag. Op de kabinetszitting van vorige week verontschuldigde minister van Defensie en vermeend oorlogsmisdadiger Benny Gantz zich al voor het doodschieten van de Palestijn.

© ANP/Marokko.nl 2020
palestina
benny gantz
george floyd
politiegeweld
israel
benjamin netanyahu
autisme
oost-jeruzalem
jeruzalem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi