President Nkurunziza van Burundi plotseling overleden

buitenland
1
9 jun '20
De vertrekkend president van de Afrikaanse staat Burundi, Pierre Nkurunziza is dinsdag onverwachts overleden. Hij stierf aan de gevolgen van een hartaanval, aldus een verklaring van de regering.

Nkurunziza, die 55 jaar is geworden, bezweek in een ziekenhuis in Karuzi. Nkurunziza kwam aan de macht in 2005 aan het einde van een lange burgeroorlog waarbij 300.000 mensen omkwamen.

In 2015 ontstond grote onrust in Burundi toen Nkurunziza aankondigde een derde termijn als president te willen terwijl in de grondwet een maximum van twee termijnen staat. Hij vond dat hij maar een termijn regeerde omdat hij bij de eerste niet was gekozen door het volk maar was aangesteld.

Coup
In de periode van chaos en geweld die volgde overleefde Nkurunziza in 2015 een coup tegen zijn regering. Hij was op dat moment in Tanzania waar een top was over de crisis in Burundi. Even leek het erop dat hij niet meer kon terugkeren in Burundi maar later bleek dat de meeste milities nog achter hem stonden. Ondertussen had de bevolking al feest gevierd in de straten omdat gedacht werd dat de president was afgezet.

Door de onrust ontvluchtten duizenden mensen het land en vielen diverse doden. Nkurunziza deed uiteindelijk toch mee aan de verkiezingen en won die ook.

Bij de verkiezingen in mei 2020 deed Nkurunziza niet mee. Zijn partijgenoot Evariste Ndayishimiye won.

© ANP 2020
burundi
pierre nkurunziza
tanzania
afrika
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi