Journalisten in cel na onthulling rond Turkse leger en Libië

buitenland
0
12 jun 15:56
Een Turkse journaliste die bekendstaat als kritisch tegenover de regering, is op bevel van een rechtbank in Ankara vastgezet terwijl er een onderzoek naar haar loopt.

Het gaat om Müyesser Yildiz, redacteur bij het oppositiegezinde Oda TV. Journalist Ismail Dükel van zender Tele1 werd ook vastgezet, maar is inmiddels weer vrijgelaten. De rechtbank beschuldigt Yildiz van "politieke en militaire spionage" omdat zij berichtte over veronderstelde ontmoetingen tussen Turkse topmilitairen en de Libische krijgsheer Khalifa Haftar, meldde Oda TV.

Haftar streed tot een wapenstilstand afgelopen zaterdag tegen het Libische regeringsleger, dat officieel door Ankara wordt gesteund. Door hulp van het Turkse leger wisten de regeringslegers Haftars troepen terug te dringen.

In maart werden al eens twee journalisten van Oda TV gearresteerd nadat zij berichtten over de begrafenis van een medewerker van staatsveiligheidsdienst MIT, die in Libië om het leven was gekomen. De journalisten zouden in strijd met de wet hebben gehandeld door de identiteit van de gedode spion te publiceren. Beiden zitten nog vast.

De Turkse overheid duldt weinig journalistiek speurwerk naar de handel en wandel van het leger. In 2016 werden de prominente journalisten Can Dündar en Erdem Gül veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden cel wegens het lekken van staatsgeheimen. Zij werden onder meer beschuldigd van spionage, het omver willen werpen van de regering en ondersteuning van een terroristische organisatie na onthullingen over Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië.

© ANP 2020
libië
khalifa haftar
turkije
can dündar
erdem gül
syrië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi