Rechtse oppositie Spanje: regering sjoemelt met coronacijfers

buitenland
12
13 jun '20
De rechtse en extreemrechtse oppositiepartijen in Spanje beschuldigen de linkse regering van premier Pedro Sanchez van gesjoemel met de coronacijfers.

Volgens cijfers van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid staat het dodental als gevolg van de ziekte Covid-19 al dagen onveranderd op 27. 136. De regering ontkent de beschuldiging dat ze met opzet de cijfers onveranderd laat. Volgens Madrid loopt de doorgifte van regionale cijfers vertraging op door de invoering van een nieuw meetsysteem.

Fernando Simon, de Spaanse nationale corona-coördinator, erkende in zijn dagelijkse persconferentie dat het werkelijke aantal slachtoffers hoger ligt en de huidige cijfers voor "verbazing en verwarring kunnen zorgen".

Sommige regio's ontkennen dat ze vertraging hebben opgelopen. In Andalusië sprak de gezondheidsminister Jesus Aguirre van de rechtse Partido Popular van een "totaal gebrek aan respect voor de doden bij de centrale overheid" door lagere cijfers te publiceren dan waarover de zuidelijke regio zelf beschikt.

Spanje, een van de zwaarst getroffen landen, meldde begin juni voor het eerst sinds maart geen nieuwe sterfgevallen door het coronavirus.

© ANP 2020
spanje
madrid
andalusië
partido popular
pedro sánchez
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi