Nederland koopt honderdduizenden doses nog onaf Brits vaccin

algemeen
0
13 jun 15:31
Nederland krijgt mogelijk eind dit jaar al "enkele honderdduizenden" doses van een Brits vaccin dat tegen het coronavirus zou kunnen beschermen.

Met Duitsland, Frankrijk, Italië koopt Nederland 300 miljoen doses van het middel, waarvan nog moet worden aangetoond dat het werkt en veilig is. Ze willen de gereserveerde partij verdelen over de Europese Unie.

Het vaccin wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en medicijnenfabrikant AstraZeneca. De eerste tests op mensen zijn al gedaan en de uitkomsten daarvan worden al binnenkort verwacht. Aanvankelijk waren er hoge verwachtingen van het vaccin, maar die zijn wel wat getemperd sinds proeven met apen tegenvielen. Niettemin hebben de Verenigde Staten eerder al 400 miljoen doses gereserveerd.

Door de order "bestaat de kans om al eind 2020 een eerste hoeveelheid vaccins tegen het coronavirus beschikbaar te hebben voor Europa", schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. AstraZeneca kan volgens hem door de opdracht van het vierkoppige 'coronaverbond' nu alles al klaar maken om het middel op grote schaal te gaan maken. De bestelde partij komt dan stapsgewijs beschikbaar.

Europese Unie De koop zou vrijdag al gesloten worden, maar viel slecht bij de Europese Commissie en sommige andere EU-lidstaten. De commissie wil zelf namens de lidstaten onderhandelen en voelt zich door de Nederlands-Duits-Frans-Italiaanse kopgroep in de wielen gereden.

Het vierlandenverbond benadrukt dat alle lidstaten straks mogen meedelen. Als het vaccin veilig en effectief blijkt en op de Europese markt wordt toegelaten, houden de vier landen niet de hele aangekochte partij voor zichzelf. Die wordt eerlijk verdeeld over de landen van de Europese Unie, die 446 miljoen inwoners telt.

Hoeveel mensen dan kunnen worden ingeënt, is nog onduidelijk. Misschien moet de prik bijvoorbeeld worden herhaald. De Jonge en zijn drie collega's hebben een optie op nog eens 100 miljoen doses. Wat de vier landen op tafel leggen voor het vaccin, is geheim.

© MAROKKO.NL 2020
vaccin
coronavirus
astrazeneca
medicijn
hugo de jonge
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi