Saoedi Arabië en Iran waarschuwen burgers voor tweede corona-golf

buitenland
1
14 jun '20
De Saoedische en Iraanse overheden waarschuwen hun burgers voor een gevreesde tweede corona-besmettingsgolf.

Beide landen hebben recentelijk versoepelingen doorgevoerd, maar waarschuwen inwoners dat die kunnen worden teruggedraaid als de situatie weer verder verslechtert. Het Saoedische ministerie van Volksgezondheid meldde 4233 nieuwe besmettingsgevallen, waarmee het totaal op 127.541 komt.

Het is voor het eerst dat er in een etmaal meer dan 4000 besmettingen in het land zijn vastgesteld. In totaal bezweken voor zo ver bekend 972 Saoedi's aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. "Er liggen twee paden voor ons", stelt het ministerie. "De besmettingscijfers kunnen blijven stijgen als mensen zich niet aan de voorschriften houden, of we krijgen ze weer naar beneden".

Vorige maand trad een driestappenplan van de Saoedische regering in werking. Mensen mochten weer op kantoor komen werken, winkels mochten weer opengaan en er mocht weer in de moskeeën gebeden worden. Op 21 juni vervalt vooralsnog de avondklok.

Iran
De Iraanse president Hassan Rohani waarschuwde de Iraniërs zaterdag dat de overheid beperkende maatregelen opnieuw zal invoeren als men zich onvoldoende aan de regels houdt. Sinds Iran maatregelen heeft versoepeld, vindt er een snelle stijging van het aantal besmettingsgevallen plaats.

Rohani zei in een toespraak op de staatstelevisie dat nog 20 procent van de Iraniërs zich aan de corona-voorschriften houdt, waar dat een maand geleden nog 80 procent dat deed.

© ANP 2020
saoedi-arabië
iran
hassan rohani
moskee
arabisch schiereiland
coronagolf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?