Overheid VS ziet niets meer in hydroxychloroquine tegen corona

buitenland
0
15 jun '20
De Amerikaanse overheid trekt zijn handen af van de vermeende coronabestrijders hydroxychloroquine en het verwante chloroquine.

De medicijnenwaakhond FDA heeft besloten dat de twee middelen niet meer mogen worden toegediend in noodgevallen bij behandelingen tegen het coronavirus. Volgens de instantie, die zegt zich te baseren op nieuw bewijs, is het onwaarschijnlijk dat de medicijnen effectief zijn tegen corona. Zo blijkt hydroxychloroquine infecties niet te voorkomen.

Het medicament is eigenlijk bedoeld tegen malaria, en was door de Amerikaanse president Trump nog de hemel in geprezen. In combinatie met een antibioticum zou het een van de grootste doorbraken in de geschiedenis van de geneeskunde kunnen worden, aldus de president. Hij zou de twee middelen ook zelf hebben genomen uit voorzorg na enkele coronabesmettingen in zijn omgeving.

Het medisch tijdschrift The Lancet publiceerde recent een studie waarin onderzoekers zeggen dat de middelen geen effect hebben op COVID-19 patiënten. Het is zelfs zo dat de medicijnen juist een gevaar vormen voor de gezondheid van mensen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stopte kort na de publicatie in The Lancet met klinische proeven met het antimalaria-medicijn. Marokko is ondanks alle ophef doorgegaan met het preventief toedienen van het malariamedicijn en volgens zorgminister Khalid Ait Taleb werden tot dusver "goede resultaten" geboekt.

Expression of Concern
Het artikel in het gerenommeerd medisch tijdschrift werd even later zelf in twijfel getrokken. De redactie publiceerde na het verschijnen van het artikel een zogeheten 'Expression of Concern'. Drie auteurs hebben daarop het artikel ingetrokken. De WHO hervatte vrijwel direct daarna de klinische proeven van het medicijn.

In Nederland werd het onderzoek naar chloroquine en hydrochloroquine stilgelegd met de verwachting dat andere medicijnen beter zullen werken.

© ANP 2020
verenigde staten
malaria
donald trump
hydroxychloroquine
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?