NAVO bereidt zich voor op tweede coronagolf

buitenland
0
16 jun '20
De NAVO bereidt zich voor op een opleving van de coronapandemie.

De ministers van Defensie van de 30 lidstaten gaan deze week akkoord met een operationeel plan om elkaar en partnerlanden bij een nieuwe gezondheidscrisis beter en sneller te hulp te schieten, zei topman Jens Stoltenberg dinsdag. Zo wordt een voorraad met medische goederen aangelegd. Hiervoor wordt een speciaal fonds opgericht, zodat medische artikelen en apparatuur op verzoek snel kunnen worden aangeschaft en verdeeld onder bondgenoten en NAVO-partners.

Bijdragen aan het fonds gelden als een lening. Defensieminister Ank Bijleveld zal deze week tijdens de videobijeenkomst een bijdrage van 1 miljoen euro toezeggen. Nederland benadrukt het belang van coördinatie met gelijksoortige EU-initiatieven.

De militaire alliantie heeft volgens Stoltenberg de afgelopen tijd een sleutelrol gespeeld in het bestrijden van de coronacrisis door medische goederen en uitrusting te leveren, waaronder bijna 100 veldhospitalen. Bij een tweede golf moet de respons krachtiger zijn en de coördinatie beter, zei Stoltenberg. Hulp moet op de juiste plek op de juiste tijd worden geleverd, aldus de Noor.

© ANP 2020
navo
coronagolf
coronavirus
jens stoltenberg
ank bijleveld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi