VN: landen moeten kinderen en vrouwen van Daesh-strijders terughalen

buitenland
0
22 jun 17:32
De Verenigde Naties doen een dringend beroep op landen hun landgenoten op te halen die vastzitten in kampen in het door Koerden gecontroleerde noordoosten van Syrië.

Het gaat vooral om kinderen en vrouwen van gesneuvelde of gevangen strijders van terreurgroep Daesh. Onder hen zijn ook Nederlanders. De zogenoemde Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens van de VN, Michelle Bachelet, wijst op de benarde situatie in de overvolle kampen. Ook vreest ze voor extra problemen door het coronavirus.

De oproep komt een dag na berichten dat Frankrijk opnieuw een groep Daesh-kinderen uit Syrië heeft opgehaald. Vorig jaar namen de Fransen ook twee Nederlandse Daesh-weeskinderen mee.

Duizenden kinderen uit meer dan zestig landen
"Maar het feit blijft dat duizenden mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, niet kunnen terugkeren naar hun land van nationaliteit of afkomst", stelt VN-gezant Bachelet. Het gaat onder anderen om bijna 58.000 kinderen uit meer dan zestig landen. Meer dan 8000 van deze kinderen komen niet uit Syrië of buurland Irak. In totaal zitten ongeveer 90.000 Syriërs, Irakezen en anderen met veronderstelde familiebanden met jihadisten vast in de kampen, aldus de VN.

Bachelet benadrukt dat staten verantwoordelijk zijn voor al hun onderdanen. Sommige landen vrezen echter met de repatriëring mogelijke Daesh-terreur te importeren. Maar de VN-commissaris benadrukt dat landen daar zelf wat aan kunnen doen.

Robuuste strafrechtsystemen
"Zodra mensen naar huis zijn teruggekeerd, kunnen staten beginnen met rehabilitatie en reïntegratie, evenals onderzoek en, indien nodig, vervolging", zei Bachelet. "Veel landen van herkomst hebben robuuste strafrechtsystemen die in staat zijn om eerlijk en effectief degenen te onderzoeken en te vervolgen tegen wie er voldoende bewijs is van crimineel gedrag."

Daarentegen dreigt het willens en wetens achterlaten van onderdanen ook nog eens contraproductief te zijn, aldus Bachelet. "De wanhopige omstandigheden in deze kampen bieden extremistische of terroristische groeperingen zoals Daesh vruchtbare grond om het lijden van mensen te gebruiken als middel om ze te rekruteren", aldus Bachelet. "Het is volkomen legitiem voor staten om rekening te houden met de nationale veiligheidsoverwegingen, maar deze kunnen niet ten koste gaan van de bescherming van de mensenrechten."

© ANP 2020
frankrijk
nederland
verenigde staten
irak
syrië
terrorisme
michelle bachelet
verenigde naties
mensenrechten
daesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi