Marokkaans ministerie van Justitie gaat Tamazight implementeren

marokko
15
25 jun 13:22
De maatregelen zijn het gevolg van een memo van premier Saad Eddine El Othmani die gericht was aan alle overheidsdiensten.

Het Marokkaanse ministerie van Justitie heeft woensdag een overeenkomst getekend met het Royal Institute of Amazigh Culture (IRCAM) om het Tamazight te integreren in het rechtssysteem van het land.

Met de samenwerkingsovereenkomst hoopt het ministerie tegemoet te komen aan een groot deel van de Marokkaanse gemeenschappen die geen Arabisch spreken, zegt Ahmed Boukouss van IRCAM. Leden van deze gemeenschappen zullen nu hun moedertaal kunnen gebruiken en in rechtszalen kunnen communiceren, aldus Boukouss.

Ondanks de grondwettelijke erkenning van het Tamazight als officiële taal van het Marokkaanse koninkrijk ontbreekt het Tamazight nog bij veel overheidsdiensten. Tot nu toe was het gebruik van het Arabisch of het Frans weleens een belemmering gedurende gerechtelijke procedures.

Als eerste actiepunt op de agenda staat het installeren van nieuwe informatieborden in het Tamazight in overheidsgebouwen zoals rechtszalen. Ook wordt een woordenboek of begrippenlijst uitgegeven met gangbare juridische en gerechtelijke termen. Verdere maatregelen zijn onder meer een opleiding in het Tamazight voor rechters en rechtbankpersoneel.

CNIE
Onlangs ontstond ophef over het ontbreken van het Tifinagh-schrift op de nieuwe generatie identiteitskaarten (CNIE). De nationale veiligheidsdienst DGSN kondigde eerder dit jaar de komst van een nieuwe generatie van de CNIE. In een verklaring veroordeelde de Marokkaanse Liga voor Tamazight het onlangs gepresenteerde ontwerp en zei dat het in strijd is met de grondwet van Marokko.

Volgens DGSN kent het weglaten van het Tifinagh-schrift een technische reden. De documenten die nodig zijn om de pas aan te vragen bevatten het Tifinagh-schrift ook niet. Geboorteaktes en hala almadania worden vooralsnog enkel in het Arabisch en Frans geproduceerd.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
tamazight
justitie
berbers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi