Palestijnen investeren in de Jordaanvallei

buitenland
0
27 jun 14:55
Slechts enkele dagen voor de voorgenomen Israëlische annexatie van de Westelijke Jordaanoever kondigen de Palestijnen aan zo'n €9 miljoen te investeren in de Jordaanvallei.

De Palestijnse Autoriteit gaat een reeks projecten uitvoeren om inwoners van de Jordaanvallei te ondersteunen, vertelde de Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh woensdag aan persbureau AFP.

Het ondersteuningsinitiatief heeft betrekking op onderwijs, volksgezondheid en de watervoorraden ten behoeve van de landbouwsector. De Palestijnse Autoriteit heeft toegezegd land te zullen toewijzen aan elke Palestijn die in het gebied wil investeren.

De Jordaanvallei, een landbouwvlakte met watervoerende bronnen, is goed voor 30% van de Westelijke Jordaanoever, Palestijns grondgebied dat sinds 1967 door Israël illegaal wordt bezet. De Palestijnen willen een onafhankelijke staat op de Westelijke Jordaanoever, in Oost-Jeruzalem en de Gazastrook.

Netanyahu heeft zich voorgenomen 1 juli te beginnen met het inlijven van de Israëlische nederzettingen en de Jordaanvallei, in de hoop daarvoor goedkeuring te krijgen vanuit Washington. Volgens een peiling die begin juni werd gepubliceerd is ongeveer de helft van alle Israëli's voorstander van annexatie.

Meerdere landen, waaronder Frankrijk, LuxemburgRuslandTurkijeJordaniëQatar en Marokko hebben zich uitgesproken tegen de annexatielust van de Israëliërs en de Amerikanen. Ook de Arabische Liga veroordeelde de 'nieuwe oorlogsmisdaden' van Israël.

Palestijnse functionarissen hebben gedreigd de bilaterale overeenkomsten met Israël af te schaffen als het doorgaat met de annexatie.

© MAROKKO.NL 2020
palestina
israel
westelijke jordaanoever
jordaanvallei
annexatie
investeringen
mohammed shtayyeh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi