Mensenrechtenchef VN: annexatieplan Israël is illegaal

buitenland
10
29 jun 12:47
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft Israël opgeroepen geen bezette Palestijnse gebieden te annexeren.
"Annexatie is illegaal. Punt uit", zei Michelle Bachelet in een verklaring." Of het nou gaat om 30 procent van de Westelijke Jordaanoever of 5 procent. ".

De Israëlische regering van premier Benjamin Netanyahu wil delen van de Westelijke Jordaanoever gaan inlijven. Het kan onder meer gaan om nederzettingen van Joodse kolonisten, maar de plannen moeten nog worden uitgewerkt.

"Het valt niet te voorspellen wat de exacte consequenties zijn van annexatie", zei VN-commissaris Bachelet. "Maar ze zullen waarschijnlijk rampzalig zijn voor de Palestijnen, voor Israël zelf en voor de hele regio."

Datum 'niet heilig'
Netanyahu en zijn coalitiepartner Benny Gantz hebben afgesproken dat binnen de regering vanaf 1 juli gesproken kan worden over het annexatieplan. Gantz heeft volgens een ingewijde echter gezegd dat die datum "niet heilig" is. Hij zou eerst de economische gevolgen van de coronacrisis willen aanpakken.

Israël wil met de annexatie het vredesplan uitvoeren van de Amerikaanse regering van Donald Trump. Daar staat in dat Israël bepaalde bezette gebieden mag inlijven. De Palestijnen zijn fel tegen het plan, dat ook voorziet in een Palestijnse staat.
© ANP 2020
palestina
israel
annexatie
benjamin netanyahu
benny gantz
verenigde staten
westelijke jordaanoever
verenigde naties
michelle bachelet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi