Eerste stap voor uitbreiding discriminatieverbod in grondwet

algemeen
0
30 jun '20
Een grondwettelijk verbod op discriminatie wegens een handicap of seksuele geaardheid komt dichterbij.

Dinsdag stemde de Tweede Kamer voor het voorstel van D66, GroenLinks en de PvdA om het eerste artikel van de grondwet uit te breiden met deze non-discriminatiegronden. Het plan kon rekenen op 124 van de 150 stemmen.

De PVV, Forum voor Democratie, SGP en het Kamerlid Wybren van Haga stemden tegen. Henk Krol (Partij voor de Toekomst) wilde ook leeftijd als non-discriminatiegrond toevoegen, maar dat amendement werd niet aangenomen.
Homobelangenorganisatie COC noemt de eerste stap "prachtig nieuws". "Vandaag zetten we een grote stap op weg naar verankering van onze rechten in de Grondwet", reageerde COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

Lange weg te gaan
De grondwetswijziging heeft wel nog een lange weg te gaan voordat zij is aangenomen. Nu het voorstel een 'gewone meerderheid' in de Tweede Kamer heeft, moet ook de Eerste Kamer het met een gewone meerderheid aannemen.

Na de Tweede Kamerverkiezingen gaat het voorstel naar de nieuw samengestelde Tweede Kamer. Daar heeft het dan minstens twee derde van de stemmen nodig. Vervolgens moet ook twee derde van de Eerste Kamer voor stemmen, waarna de wet is aangenomen.

© ANP 2020
pvv
fvd
democratie
tweede kamer
grondwet
discriminatie
eerste kamer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi