Frankrijk stopt met NAVO-missie om ruzie met Turkije

buitenland
19
1 jul 15:59
Frankrijk trekt zich tijdelijk terug uit een NAVO-missie in de Middellandse Zee. De Fransen eisen een reactie van de NAVO-top over hun bezorgdheid over de rol van Turkije in de missie.
De twee NAVO-leden hebben een felle ruzie over elkaars rol in de Libische burgeroorlog. Een Franse defensiefunctionaris meldt woensdag dat de NAVO van de tijdelijke Franse terugtrekking op de hoogte is gebracht. In een brief aan NAVO-chef Jens Stoltenberg dient Frankrijk vier eisen tot opklaring in over de missie Sea Guardian.

Die missie werkt samen met de EU-missie die een VN-wapenembargo tegen Libië handhaaft. De resultaten van een onderzoek naar een incident tussen Franse en Turkse marineschepen zouden de directe aanleiding zijn voor de Franse terugtrekking.

Frankrijk en Turkije liggen al een aantal dagen op ramkoers vanwege harde kritiek over en weer over elkaars rol in de Libische burgeroorlog. De Franse president Emmanuel Macron beschuldigde Turkije maandag van "een historische, criminele verantwoordelijkheid" voor de situatie in Libië.

Turkije woedend
Volgens Macron mengt Turkije zich in weerwil van internationale afspraken in het conflict door militanten en wapens naar het land te sturen. Macron haalde hard uit door naar Turkije te verwijzen als "een land dat claimt NAVO-lid te zijn".

Turkije reageerde dinsdag woedend door Frankrijk een "destructieve" benadering van het Libische conflict te verwijten. Volgens de Turken probeert Frankrijk de invloed van Rusland te versterken in het Noord-Afrikaanse land dat door oorlog wordt verscheurd sinds dictator Muammar Kaddafi in 2011 werd afgezet en gedood.
© ANP 2020
frankrijk
turkije
navo
libië
burgeroorlog
sea guardian
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi