Fatah en Hamas beloven eenheid tegen annexatieplannen Israël

buitenland
0
2 jul '20
De Palestijnse partijen Fatah en Hamas hebben donderdag "eenheid" beloofd in het verzet tegen het plan van Israël om delen van de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren.

Dat hebben de rivaliserende partijen donderdag bekendgemaakt op een persconferentie. "Wij zullen alle mechanismen in werking stellen om de nationale eenheid te verzekeren tegen het Israëlische project", zei secretaris-generaal van Fatah Jibril Rajoub tijdens de persconferentie die ook via een videoverbinding werd voorgezeten door Hamas-prominent Saleh al-Arouri vanuit de Libanese hoofdstad Beiroet. "Vandaag zullen we met één stem spreken", zei Rajoub.

"Ik bevestig dat het standpunt van het Hamas-leiderschap gericht is op nationale consensus. Deze gezamenlijke persconferentie is dan ook een gelegenheid om een nieuwe fase in deze gevaarlijke tijden te beginnen," voegde Arouri eraan toe.

Gespannen voet
Fatah, de partij die aan de macht is op de Westelijke Jordaanoever, en de Hamasbeweging die de dienst uitmaakt in de Gazastrook staan al meer dan tien jaar op gespannen voet, nadat Hamas de macht in de Gazastrook in 2007 naar zich had toegetrokken.

De Israëlische coronaregering van premier Benjamin Netanyahu wil delen van de Westelijke Jordaanoever gaan inpikken. Het kan onder meer gaan om illegale nederzettingen van Joodse kolonisten, maar de plannen moeten nog worden uitgewerkt. Netanyahu en zijn coalitiepartner Benny Gantz hebben afgesproken dat binnen de regering vanaf 1 juli gesproken kan worden over het annexatieplan.

'Deal of the Century'
Israël wil met de annexatie het omstreden vredesplan uitvoeren van de Amerikaanse regering van Donald Trump. Daar staat in dat Israël bepaalde bezette gebieden mag inpikken. Het zogenaamde 'Deal of the Century' voorziet in de annexatie van Palestijnse gebieden door Israël.

De Palestijnen zien echter niets in het eenzijdige voorstel van de Amerikanen en Israëliërs, dat ook internationaal kritisch werd ontvangen. Meerdere landen, waaronder Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Rusland, Turkije, Jordanië, Qatar en Marokko hebben zich uitgesproken tegen de annexatielust van de Israëliërs en de Amerikanen. Ook de Arabische Liga veroordeelde de 'nieuwe oorlogsmisdaden' van Israël.

Het internationaal recht beschouwt zowel de Westelijke Jordaanoever als Oost-Jeruzalem als "bezette gebieden" en beschouwt alle Joodse nederzettingenbouw daar als illegaal. Ook de mensenrechtenchef van de Verenigde Naties (VN) benadrukte onlangs de illegaliteit van de Israëlische annexatieplannen.

Palestijnse functionarissen hebben gedreigd de bilaterale overeenkomsten met Israël af te schaffen als het doorgaat met de annexatie.

© ANP/Marokko.nl 2020
palestina
israel
westelijke jordaanoever
annexatie
fatah
hamas
jibril rajoub
saleh al-arouri
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi